10 saker att tänka på när man väljer surfcamp
July 5, 2023Om du är nybörjare på surfing och vill lära dig surfa skulle vi tipsa om surfcamps. Men vad är egentligen ett surfcamp? Hur ska man veta vilket surfcamp man ska välja? Här är våra tips om hur man väljer det bästa surfcampet för dig.
Ett surfcamp kommer innebära massor med skoj i vattnet och många nya vänner. Surfinstruktörerna kommer guida dig i vågorna och på land tar resten av teamet över för att fullborda upplevelsen. – Välkommen till livet på ett surfcamp!
Vad är ett surfcamp?
Ett surfcamp, eller kanske snarare ett surfhotel, är precis vad namnet avslöjar: ett camp där allting kretsar runt surfing. Du hittar dem över hela världen där det finns vågor. De ser till så du har allt du behöver för en fantastisk vistelse. Surflektioner, mat och husrum. Men det är mer än så. Du kommer ha en fantastisk tid med en stor blandning av människor från alla jordens hörn. Ett oförglömligt äventyr helt enkelt.
Hur ska jag veta vilket surfcamp jag ska välja?
Det finns massvis med surfcamps över hela världen. De kan skilja sig i pris, läge och kvalitet. Men det finns fler saker att tänka på som vi tänkte ta upp i denna guide.
Här listar vi våra topp 10 saker att överväga när du väljer surfcamp:
1. Läge: Vart i världen vill åka?
Möjligheterna är oändliga. Det finns som sagt surfcamps överallt. Bali, Sri Lanka, Marocko, Maldiverna och till och med Norge. Det finns för och nackdelar med alla ställen så det handlar egentligen om din egen personliga preferens.
Här är några av våra favoritställen i världen att lära sig surfa.
2. Läge, igen: Är campet i närheten av vågor som passar dig?
När du vet vilket land du vill till blir det dags att börja tänkta på vart mer specifikt du ska bo. Kommer det vara gångavstånd till vågorna? För vissa handlar allt om hur nära det är till vågorna. Vissa spenderar mer tid på campet medan vissa vill vara mer ute och spana in det lokala livet. Så det du ska tänka på här är hur viktigt det är för dig med läge.
3. Levnadskostnad: Vad har du för budget?
Att göra en budget för din resa är inte helt fel. Det man ska tänka på är att det kostar olika mycket i olika länder. Det kanske är dyrare att ta sig till Bali än Norge men det är sedan billigare att leva på Bali än i Norge. Är du väldigt nyfiken kan du kolla upp vad olika varor kostar innan du åker dit.
4 . Standarden på boendet: Vad är inkluderat i priset?
Kolla vad som ingår i priset innan du bokar ett surfcamp. Några frågor man kan ställa sig själv innan man klickar på bokningsknappen är:
Ingår transfer från flygplatsen?
Ingår det mat? Finns det vegetariska/veganska/glutenfria alternativ?
Hur bor man? Delar man rum med andra eller är det privat rum? Delar man badrum?
Ingår det våtdräkt och surfutrustning eller ska man hyra själv?
Ingår det transport till surfställena?
Finns det gratis parkering? Biluthyrning? Mopeduthyrning?
Finns det AC, gratis WiFi och tvättmaskin eller tvättservice?
Har surfcampet pool, gym?
Finns det surffotografer?
Anordnas det dagsaktiviteter, utflykter och yogalektioner?
5. Recensioner: Vad säger tidigare gäster om campet och surflektionerna?
Ett bra sätt att kolla om campet håller standarden är att kolla recensionerna på Google eller trip advisor. Campets sociala medier kan också ge dig en inblick i hur campet är anordnat. Kolla vad tidigare gäster har sagt om surflektionerna då detta är troligtvis är varför du bokat ett surfcamp.
Du vill lära dig av kvalificerade surfinstruktörer så kolla att de har ISA certifikat. Detta är så att alla instruktörer följer surfindustrins standarder för ett effektivt och bra lärande.
6. När ska man boka: Kommer det finnas vågor?
Något man kanske inte tänker på som nybörjare är hur vågorna kommer vara dit du skall åka. Detta kan vara viktigt för att garantera bra surf. Du vill ha vågor som passar dig när du är där. Du kanske inte vill att det ska vara helt platt men inte heller att det ska vara massiva vågor. Det finns hög- och -lågsäsonger för olika surfdestinationer. Kolla upp när den bästa tiden för surf är på just det stället eller skicka ett meddelande till surfcampet och fråga.
7. Kolla vädret: Vad är det för luft- och vattentemperatur?
Hur viktigt är vädret för dig? Några surfställen kräver våtdräkt året runt medan vissa ställen är varma året runt och då behöver du bara skydd mot solen. Om du drömmer om att surfa i badbyxor eller bikini bör du inte boka din resa under de kallare och regnigare delarna av året.
8. Resedokument: Behöver jag ett visum och andra dokument?
Nu har vi nått den tråkigare delen av listan. Att ha sina dokument i ordning är avgörande för om du kommer få en smidig resa eller en krånglig resa. Här är några saker man bör tänka på.
Behöver jag ett visum för att komma in i landet? Finns det andra obligatoriska dokument?
Vad för försäkring behöver jag? Gäller den vid surfing?
Behöver jag några vaccin?
Hur länge är mitt pass giltigt?
Vad är det för valuta och bör jag ta ut pengar innan resan?
9. Ansvarsfullt resande: Tänker campet på sin hållbarhet?
Eftersom havet och stranden är vår lekplats är det viktigt att vi tar hand om den. Kolla om campet tar ställning för klimatet och vad de gör för att minimera skadan på miljön. Kolla om de källsorteras, anordnas städningar av stränderna och i den större bilden CO2 kompenserar på något sätt.
10. Dina förväntningar: Vad är viktigt för dig?
När det väl kommer till det är detta din resa. Vad vill du ha ut av den? Vill du spendera så mycket tid som möjligt i vattnet? Åka på dagsutflykter? Hänga vid poolen hela dagen? Det är viktigt att du får ut så mycket som möjligt av din surfresa så planera den utifrån vad du gillar.
Nyfiken på hur det hade varit att bo på lapoints surfcamp? Kolla in våra camps runt om i världen här.
NEWSLETTER