surfer on beach
  • Lapoint
  • Blogg
  • Hur Man Läser Surfprognosen: Vad krävs för en bra dag?

Hur Man Läser Surfprognosen: Vad krävs för en bra dag?

August 14, 2024

Vad krävs för en bra dag att surfa på? Det beror på. Somliga nöjer sig med vilka förhållanden som helst, men för dom som vill ha mer än bara vatten och vågor finns där en del faktorer att ta i beräkning. 

Du bör känna till surfförhållandena innan du ger dig ut själv, och ett bra sätt att se till att du gör det är att läsa surfprognosen. Tid och plats kan ändras, beroende på hur surf rapporten ser ut. Att surfa är kul, men det är ännu roligare med en smula förhandsplanering om när och var man ska surfa. Låt oss ta en titt på hur man läser surf prognosen.

Hur man läser surf prognosen

Att läsa surf prognosen kan vara förvirrande till att börja med. Men efter att ha läst denna artikel där vi kommer att förklara nyckelelementen med att läsa surf prognosen, kommer du att kunna skapa dig en uppfattning om när ett episkt swell är på väg till din kust.

”Bra” storlek på ett swell, eller surf förhållanden rent generellt, beror på flera olika faktorer; exempelvis om det är ett sand- eller rev-bryt, vind- eller storm-swell och så vidare. Hur som helst, att lära dig att läsa av dessa nummer är ett bra första steg i rätt riktning i din surfing inlärningskurva.

Viktiga faktorer för att läsa surf prognosen är:

Våghöjd

Våghöjden och swell storleken mäts i fot eller meter. 

Om surf rapporten visar 1-3 meter (3-9 ft), är det vanligtvis en god indikation att det är surfdags. 3 meters vågor är inte lämpliga för nybörjare, men erfarna surfare kan ta sig an otroligt stora vågor. Vågor som är mindre än 1 meter är vanligtvis mer passande för nybörjare.

Vågperioden

Våg perioden mäts i sekunder.

Minst 8 sekunders vågperiod behövs på de flesta ställena för att vågorna ska kunna byggas upp, gärna längre. Längden av vågperioden kan mätas genom att se var en våg först bryter, tills var nästa “barrell” ligger. Våglängden mäts alltså på avståndet mellan två på varandra följande vågor, vågperiod handlar om tidsintervallet mellan vågorna.

När vågor bryter på 6-sekunders intervall är dom svaga och ganska ointressant för en surfare.

RELATERAT: Osäker på vad vissa ord betyder? Läs vår guide för surf lingo och klicka tillbaka hit för att läsa efteråt.

Vågriktning

Vågriktningen klargör var vågorna kommer från i grader/bäring.

Det är olika från strand till strand. Lär känna ditt surf-bryt så kan väderleksrapporter från andra stränder vara hjälpsam information för hur förhållandena kan se ut på andra ställen.

Genom att förstå dig på vindriktning och våg storlek kan du få en bättre uppfattning om var du kan hitta de största vågorna. Om din strand vetter mot nordost, kommer den att gå miste om många vågor som kommer söderifrån. När surf rapporten visar 5 meter våghöjd och vågorna kommer söderifrån och ostnordost mot stranden, är det troligtvis en bättre dag för surf.

Vindriktning

Surf prognoser visar ofta vindriktningen i grader/bäring.

Surfet är vanligtvis som bäst när det är vindstilla. En surfare värderar ”glassy” förhållanden högt – när ytan ser ut som oljespill utan ens en vindpust – men riktigt tuffa surfare lär sig att handskas även med de värsta förhållanden.

Inom surfing pratas det huvudsakligen om två förhållanden: onshore och offshore.

Offshore vindar, som för vågorna mot kusten snarare än iväg från den, är perfekta för surfing.

Surfare som vill öva på dina aerial manövrer skulle mest troligt föredra onshore wind.

Vindstyrka/hastighet

Desto lägre nummer, desto mer troligt är det att vågorna är bra. Visar rapporten hastigheter lägre än fem kilometer i timmen (3mph) är det bra, oavsett vilken riktning vinden kommer från.

När vinden är starkare än 30km/timmen (20mph), så blir det lite mer komplicerat. Även om vinden är offshore. Morgonen är ofta den bästa tiden att surfa på eftersom det över lag är lägre vind då.

Tidvatten

Tidvatten är väldigt specifikt för var surf-bryt, så du kommer att behöva lära dig hur tidvattenmönster påverkar ditt speciella surfställe.

Vilka är de bästa prognos apparna?

Surf in Fuerteventura

De bästa apparna för surfare är Magicseaweed, WindGuru, och Surfline.

  • Magicseaweed appen förser sina användare med surf prognoser baserat på var dom befinner sig och vilken information de är ute efter. Prognosen inkluderar vilken strand som är bäst, våghöjd, vilken tid på dagen det är som bäst att surfa, vindstyrka i olika riktningar etc.  

  • Trots att det är svårt att förutse hur vinden kommer att vara precis där du är, så kan du räkna med att Windguru ger dig en övergripande uppfattning om hur läget ser ut. När ett händelserikt vädermönster syns på radar kartorna tenderar dom att visa korrekt information som kan vara hjälpsam.

  • Surfline appen ger sina användare tillgång till väderleksrapporter för hundratals surf-breaks hela jorden över. Man kan få information om vågorna och vilket slags väder man kan förvänta sig där framöver. Man kan få reda på detta genom att titta på lokala strand kameror eller kika på en mer detaljerad karta med mer information om olika platser.

Hur man läser prognosen på Magicseaweed

  1. Kolla in ”swell rating” för att se hur stora vågorna är. Denna rating ger en uppfattning av våghöjden från en till fem stjärnor, där fem stjärnor är störst.

  2. Nästa sak att göra är att kolla våg perioden. Dvs hur långa vågorna kommer att vara, vilket kan ge dig en hint om vilket slags bryt som kan vara passande.

  3. Sen kollar du riktning: vilket ger dig en uppfattning om var på den stranden vågorna bryter och om de är höger eller vänster vågor. Nordväst innebär att det kanske finns en bra våg på norra sidan av din surf spot, så släng på dig våtdräkten och hoppa i.

  4. Slutligen, kolla in swell storlek men blanda inte ihop det med våghöjd, det är två olika saker. 

Våghöjden är inte den faktiska höjden på de största vågorna. Magicseaweed gör en uppskattning på att de större vågorna i genomsnitt kommer att vara mellan 1,5x och 2x så höga, så om rapporten säger 6ft, så kommer de största vågorna på detta swellet vara ungefär mellan 9ft och 12ft.

Hur man läser prognosen på Surfline 

Surfline använder sig av Surf Quality mätning i sina rapporter.

Denna rating i surf prognosen sträcker sig från låg till hög. Det är värderat på en blandning av de olika förhållanden som påverkar hur bra eller surfbara vågorna är.

Olika förhållanden kan påverka vågorna. Det kan tillexempel vara blåsigt och stilla vattenyta. Eller så kan det vara en annorlunda form på vågen, som kan påverkas av tidvattnet.

Avancerade surfare må ha annorlunda och något högre åsikt om vågorna än andra surfare. Så om en någorlunda erfaren surfare tycker att en våg är GOOD, kanske en avancerad surfare tycker att den bara är FAIR. Men även om en nybörjar surfare tror att en våg är GOOD, i deras ögon, så kan den i själva verket vara POOR för dom eftersom som inte vet hur dom ska handskas med den.

Surflines surf kvalitet skala

  • 1 = FLAT: Inga vågor – inget surf.

  • 2 = VERY POOR: Prognosen kan innehålla ord som ”inget surf”, ”dåligt” eller ”väldigt blåsigt”.

  • 3 = POOR: På grund av blåst och fel tidvatten, finns det bara några halvkassa vågor att surfa denna morgon.

  • 4 = POOR to FAIR: Dåliga till OK vågor.

  • 5 = FAIR: Vågorna är medelstora, och de flesta (70%) av vågorna är surfbara.

  • 6 = FAIR to GOOD: Förhållanden är blandade med OK vågor och några av dom kan vara mer åtråvärda för avancerade surfare (30% GOOD).

  • 7 = GOOD: Vågorna är (50%) bra för tillfället.

  • 8 = VERY GOOD: Dom flesta vågorna (70%) är av bra kvalitet, nybörjare och mindre rutinerade surfare kan definitivt ha kul.

  • 9 = GOOD to EPIC: Mycket hög våg kvalitet med chans för utmärkta vågor.

  • 10 = EPIC: Förhållandena är utmärkta för surfing, de flesta (70%) av vågorna uppnår episka och enastående surf krav.

Behöver du hjälp med att välja var du ska åka på din nästa surf resa? Prova med att läsa vår artikel de Bästa Ställena Att Lära Sig Surfa. Suverän läsning som kommer att inspirera dig till att boka din nästa resa nu på direkten!

NEWSLETTER

Håll dig uppdaterad, prenumerera på vårt nyhetsbrev

Senaste blogginläggen