Warm up on the beach
  • Lapoint
  • Blogg
  • Surfa säkert: 13 säkerhetsaspekter att känna till när du lär dig surfa

Guider

Surfa säkert: 13 säkerhetsaspekter att känna till när du lär dig surfa

Genom att känna till några av de grundläggande surfreglerna och hur du läser havet kan många olyckor och skrämmande situationer förhindras. I denna säkerhetsguide för surfare på nybörjarnivå svarar vi på frågor som: Hur förblir surfare säkra i vattnet? Och vilka är de viktigaste reglerna för en säker surf? Vi listar 13 tips för nybörjarsurfare som hjälper er att hålla er säkra och minimera risken för problem samtidigt som ni lär er surfa, och (såklart) har riktigt kul!

Att vara utvilad, ha en bra kondition och surfa på rätt bräda är alla viktiga aspekter av säker surf. Ju mer du tränar, desto mer bekväm och trygg kommer du att känna dig. Medan erfarna surfare vet vilka risker som är förknippade med surfing och hur man kan skydda sig när de möter tuffa förhållanden, saknar nybörjare surfare å andra sidan ofta denna kunskap. Så vi har satt ihop en lista som tar upp några av de vanligaste farorna med att surfa. Så här skyddar du dig själv och andra i vattnet!

Våra 13 tips för hur du lär dig surfa säkert

Här är vår lista över de viktigaste sakerna som du ska tänka på medan du lär dig surfa och har en fantastisk tid i vattnet.

Surfa säkert tips #4. Identifiera, undvik och ha kunskapen hur man undkommer en rivström

Hur man identifierar och undviker en rivström: Strömmen som rinner ut till havet, bort från stranden, kallas en rivström. Mörka vattenfläckar och luckor mellan vågorna är vanliga indikatorer på en rivning, vågorna bryter på sidorna av en reva men inte i revan. Erfarna surfare använder ripströmmen när de paddlar ut till lineupen, men för nybörjare kan denna ström vara ganska skrämmande. Om du fastnar i en rivström kan det kännas naturligt att paddla mot den för att komma tillbaka till stranden, men strömmen är stark och kommer att tömma din energi och kan resultera i att du blir utmattad och driver ännu längre bort ut i havet.

Hur man undkommer en rivström: Först och främst: få inte panik om du fastnar i en rivström! Även om rivströmmar kan vara långa vinkelrätt mot strandlinjen, är de ofta ganska smala från sida till sida. Vanligtvis runt 25 meter. Därför är det bästa sättet att undkomma en rivström att paddla parallellt med stranden till lugnare vatten. När du väl är ute ur revan kommer de brytande vågorna att eskortera dig tillbaka till stranden.

Surfa säkert tips #5: Var medveten om vilken typ av botten du surfar på

Att veta vad som finns under dig när du surfar är viktigt för att vara säker. Är det sandbotten? Stenar? Rev? Att veta detta kommer att göra det lättare för dig att vara förberedd när du går ut till vågorna (om du till exempel skulle behöva revskor) och för landningen, om du ramlar eller hoppar av din bräda. 

Surfa säkert tips #6: Falla på ett säkert sätt – Skydda ditt huvud först

Det är viktigt att inte bara veta vilken typ av botten du surfar över, utan också hur djup den är. Om vattnet är grunt måste du vara mer försiktig med hur du faller än om vattnet är djupt. När du ramlar av din bräda är det viktigaste att skydda huvudet med armarna. Om vattnet är grunt och havsbotten är sten eller rev är det säkrast att falla på magen och göra en så kallad "bukflopp", där din kropp slår platt mot vattenytan. Detta kommer att förhindra att du faller med full kraft till botten. Om botten är sand eller om vattnet är djupt behöver du inte oroa dig så mycket.

Surfa säkert tips #8: Känn till och följ reglerna och surfetikett

För att undvika fara i vattnet är det viktigt att känna till reglerna och etiketten i lineupen. Du vill interiskera att  krocka med en annan surfare, särskilt när du vet att det kunde ha undvikits om du bara hade känt till reglerna i förväg. Att komma ikapp med grunderna är det ansvarsfulla att göra innan du surfar, både för dig själv och dina medsurfare i vattnet.

Några av de viktigaste surfreglerna:

  • Ta inte en våg om en annan surfare har prioritet på den

  • Kommunicera med surfarna i lineupen när du ska ta en våg

  • Surfa inte tätt in på vågor som en annan surfare redan hoppat på (snake)

Kolla in det här inlägget om du vill läsa mer om surfetikett och etik. Det är aldrig fel att friska upp minnet!

Surfa säkert tips #9: Var uppmärksam på din omgivning – Håll utkik efter vilda djur, brädor och andra människor i vattnet

Kolla upp vilken typ av vilda djur som finns i vattnet du tänker surfa i. Finns det till exempel några maneter i närheten? Hajar? Den bästa personen att fråga om detta är livräddaren, annars är de lokala surfarna och internet bra alternativ. Även om det är mer sannolikt att du kolliderar med en annan surfare eller din egen bräda, än att du blir attackerad av en haj eller bränd av en manet.

Surfa säkert tips #10: Använd solskydd

Surfare som tillbringar sina dagar i vattnet utsätts vanligtvis för mer UV än andra människor. Detta kan verkligen skada din hud och leda till hudcancer. Så se till att du använder tillräckligt med solskyddsfaktor eller zink. Gärna havsvänlig.

Surfa säkert tips #11: Kontrollera surfbrädans fenor och koppel

Se till att repet som fäster brädan på dina fötter (kopplet) sitter rätt och att det ser okej ut. Det är varken roligt eller säkert om ditt koppel går sönder eller lossnar när du är i havet. Det är också en god vana att kontrollera att fenorna sitter ordentligt fast eftersom de kan lossna med tiden.

Senaste blogginläggen