Wetsuit-guide-find-the-one-for-you-Hoddevik-Lapoint-surf-camp
  • Lapoint
  • Blogg
  • Våtdräktsguiden: Hur du väljer rätt våtdräkt enligt storlek, tjocklek och typ

Våtdräktsguiden: Hur du väljer rätt våtdräkt enligt storlek, tjocklek och typ

January 9, 2025

Att surfa i svalare vatten kräver en del utrustning, och våtdräkten är nummer ett på den listan. Men våtdräktsmarknaden kan verka som en djungel i sig. Den här guiden hjälper dig att navigera bland de olika varianterna av våtdräkter och tillbehör. 

Här svarar vi på frågor som "Vilken storlek ska jag välja?”, “Hur fungerar en våtdräkt?” och många fler för att ge dig ett tydligt svar på den stora frågan:  “Vilken våtdräkt ska jag välja?”

surfers-getting-ready-ervik-norway-lapoint-surf-camp

I den här guiden går vi igenom:

  • Varför du behöver en våtdräkt

  • Hur du väljer rätt storlek

  • Vilken tjocklek du bör välja

  • De olika typerna av våtdräkter 

  • Våtdräktsentré

  • Våtdräktsaccessoarer 

  • Tips och tricks

  • Sammanfattning

Woman-surfing-hoddevik-norway-wetsuit-lapoint-surf-camp

För att göra sökandet efter rätt våtdräkt enklare har vi delat upp guiden i tre huvudsektioner. De tre viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en våtdräkt är: 

  • Storlek och passform på våtdräkten

  • Tjocklek på våtdräkten

  • Typ av våtdräkt

HUR FUNGERAR EN VÅTDRÄKT OCH VARFÖR BEHÖVER DU EN?

Wetsuits-hoddevik-norway-lapoint-surf-camp

Kortfattat: en våtdräkt är designad för att hålla din kropp varm under surfpass i  kallare vatten och vid vintersurfing. 


Våtdräkter tillverkas av neopren, en syntetisk gummi som behåller sin flexibilitet även i olika temperaturer. Det finns ett brett utbud av våtdräkter med olika typer av tjocklekar och varje variant har sitt specifika syfte. Våtdräkten fungerar som ett skydd mot kylan där neoprenet fungerar som ett isolerande lager. När du bär en våtdräkt fångar den ett tunt lager av vatten mellan dräkten och din kropp. Din kropp värmer upp detta vatten, vilket skapar en isolerande effekt och håller dig varm.


STORLEK & PASSFORM: HUR TIGHT SKA EN VÅTDRÄKT SITTA?

Låt oss börja med den vanliga frågan: “Hur vet jag om våtdräkten passar rätt?” Att hitta rätt storlek är avgörande för att surfa bekvämt utan att känna sig begränsad. Våtdräkten ska kännas som en andra hud; dess uppgift är att hålla dig varm i vattnet. Den behöver vara precis lagom, varken för tight eller för lös. 


Om din våtdräkt är för tight kan det begränsa din rörlighet och till och med att göra det obekvämt att andas. En bra passform skapar ett tunt lager av varmt vatten mellan våtdräkten och din kropp. Om våtdräkten är för stor kommer det överflödigt kallt vatten in genom öppningarna vilket leder till att du blir “flushed”.


Putting-on-wetsuit-hoddevik-Lapoint-surf-camp

Flushing är en surfterm som betyder att det tunna lagret av varmt vatten i våtdräkten spolas ut och ersätts med nytt, kallt vatten. Om du ständigt blir “flushed” spelar våtdräktens tjocklek ingen roll; du kommer ändå att bli kall. 


Kom ihåg: Precis som storlekar kan variera i klädaffärer, kan även surfmärken ha olika storlekar. Att köpa en viss storlek hos ett märke betyder inte nödvändigtvis att det är rätt storlek hos ett annat. Ta dig tid att titta på storlekstabellen för det specifika märket du köper din våtdräkt från för att vara säker.

HUR SKA EN VÄLSITTANDE VÅTDRÄKT KÄNNAS?

  • Att ta på sig våtdräkten ska vara lite av en utmaning, men när den väl är på ska du kunna röra dig fritt. Den ska inte vara för tight runt kragen; din andning ska inte vara obekväm. 

  • Den ska inte vara för lös; våtdräkten ska inte veckas eller bli skrynklig. 

  • Den ska inte vara så lös att vatten tränger in och ökar risken för “flushing”.

  • Våtdräkten ska sitta bekvämt och ha en bra passform över axlarna.

  • Det ska inte finnas överflödigt neoprenmaterial i armhålorna. 

  • Du ska kunna göra en squat och sträcka armarna i dräkten med bara en lätt begränsning.

  • Knäskydden ska sitta precis över dina knän. 

  • Våtdräkten ska sluta vid handlederna och anklarna. 

  • Det ska inte finnas något överflödigt på dräkten när den är på; den ska ligga slätt och fint mot din kropp.

STORLEKSGUIDE FÖR VÅTDRÄKTER

Använd dessa storlekstabeller från Deeply som en guide för att hitta rätt storlek på våtdräkten. Kom dock ihåg att storlekar kan variera mellan olika märken. Våtdräkten kommer att töjas ut ju mer du använder den, så den bör sitta tight (men självklart inte för tight) från början.

Wetsuit-size-surf-guide

TJOCKLEK: HUR MÅNGA MILLIMETER BÖR DIN VÅTDRÄKT VARA?

Man-surfing-norway-wetsuit-lapoint-surf-camp

Tjockleken på våtdräkten är generellt sett den viktigaste faktorn när du ska köpa en våtdräkt eftersom den avgör hur varm dräkten kommer att vara. Generellt gäller att ju tjockare våtdräkten är, desto varmare kommer du att hålla dig. Innan du köper våtdräkten bör du ställa dig själv följande frågor: 


  • Vilken vattentemperatur kommer du att surfa i?

  • Kommer du att surfa i olika temperaturer som kanske kräver flera olika våtdräkter?

VAD BETYDER SIFFRORNA?

women-putting-on-wetsuit-ericeira-lapoint-camp

Siffrorna på våtdräkten refererar till tjockleken på neoprenet i överkroppen och extremiteterna, mätt i millimeter. Ju tjockare neoprenet är, desto varmare är dräkten. 


Låt oss till exempel titta på en 4/3 våtdräkt: Siffran 4 betyder att neoprenet i överkroppen är 4 millimeter tjockt och siffran 3 betyder att neoprenet på extremiteterna (armar och ben) är 3 millimeter tjockt. Överkroppen har tjockare neopren för att skydda kroppens kärna och hålla värmen. Mindre neopren på armar och ben innebär att våtdräkten blir mer flexibel, vilket gör att du kan röra dig friare. Våtdräkter som används av surfare brukar ha en tjocklek på mellan 1-6 millimeter. 


Hur är det då med en 6/5/4 våtdräkt? När en våtdräkt endast har ett nummer avser det tjockleken på neoprenet i överkroppen. Med två siffror refererar det till överkroppen och extremiteterna. När våtdräkten har tre siffror betyder det: 


6/5/4: 

6 = Tjockleken på överkroppen

5 = Tjockleken på benen

4 = Tjockleken på armarna


VÅTDRÄKTENS TJOCKLEKSTABELL: VÄLJ RÄTT TJOCKLEK FÖR VATTENTEMPERATUREN

Wetsuits-for-different-temperatures-lapoint-surf-camp

FÖR VARMA OCH TROPISKA VATTEN

people-in-rashguard-in-costa-rica-lapoint-surf-camp

Rashguard eller badkläder: Om vattentemperaturen är över 25°C behöver du normalt ingen våtdräkt och kan istället använda en rashguard. Du kan även surfa i din bikini eller boardshorts.


1 till 2 mm våtdräkt: Denna tjocklek är lämplig för vatten runt 20°C. Du behöver inga extra surfaccessoarer. En kort våtdräkt, såsom en springsuit eller en kort John/Jane fungerar utmärkt!

FÖR SVALT VATTEN

man-surfing-in-alentejo-lapoint-surf-camp

3 mm våtdräkt: När vattentemperaturen sjunker under behagliga 20°C är en 3 mm våtdräkt ett bra val. Vi rekommenderar en 3/2 mm våtdräkt för extra flexibilitet. Du behöver ingen huva, handskar eller stövlar. 


4 mm våtdräkt: Ska du surfa i något svalare vatten runt 15°C? Då bör du välja en tjockare våtdräkt och kanske även stövlar för extra värme och skydd.

FÖR RIKTIGT KALLT VATTEN

man-surfing-in-hoddevik-in-winter-lapoint-surf-camp

5 mm våtdräkt: När vattnet är runt 10°C behöver du en våtdräkt med ungefär 5 mm tjocklek. Vi rekommenderar även att du använder en huva, handskar och stövlar för optimal värme och komfort. 


6+ mm våtdräkt: När vattentemperaturen sjunker under 6°C är det dags att använda riktigt tjocka våtdräkter! För att undvika hypotermi är det starkt rekommenderat att använda huva, tjocka handskar och stövlar. En hel våtdräkt med huva är att föredra i dessa extrema förhållanden.

Notera: Dessa riktlinjer är förslag, inte absolut fakta. Den tjocklek du behöver kan bero på mer än bara vattentemperaturen, såsom hur varm luften är, hur mycket vind det blåser, din aktivitetsnivå när du surfar och din egen tolerans mot kallt vatten.

VÅTDRÄKTSTYPER: VILKEN LÄNGD PASSAR DIG?

surfers-on-beach-in-norway-lapoint-surf-camp

Välj din våtdräktstyp utifrån dina preferenser och den vattentemperatur du planerar att surfa i. Det finns många olika typer av våtdräkter; här är några vanliga: 

  • Våtdräkt med huva

  • Hel våtdräkt

  • Springsuit

  • Long John/Jane våtdräkt

  • Short John/Jane våtdräkt

  • Short arm steamer våtdräkt

  • Rashguards (tekniskt sett ingen våtdräkt, men ett alternativ!)

VÅTDRÄKT MED HUVA

En våtdräkt med huva är en hel våtdräkt med en inbyggd huva för att hålla huvudet och öronen varma. Denna typ av våtdräkt används helst i kallt och mycket kallt vatten. Om du planerar att surfa under den skandinaviska vintern är en våtdräkt med huva ett måste. 


HEL VÅTDRÄKT

Som namnet antyder täcker den hela våtdräkten hela kroppen, från handleder till vrister och skyddar dig från att bli kall när du surfar. De finns i olika tjocklekar för att passa alla typer av vattentemperaturer och är en mycket populär modell. 


SPRINGSUIT

Springsuits används ofta under övergångsperioder när det är för varmt för en hel våtdräkt men inte riktigt varmt nog för en rashguard. De finns i många varianter, inklusive kortbenta med långa ärmar. 


LONG JOHN/JANE VÅTDRÄKT

Denna våtdräkt liknar en hel våtdräkt men saknar ärmar och är oftast tillverkad av tunnare neopren. Fördelen med denna våtdräkt är att du inte har några restriktioner för armarna när du paddlar. Det finns också en Short John/Jane-variant med korta ben. 


SHORT ARM STEAMER VÅTDRÄKT

Detta är i princip samma typ av våtdräkt som Short John/Jane men med lite längre ärmar som påminner om t-shirtärmar. 


RASHGUARDS

En rashguard är en tröja tillverkad av UV-beständigt material, vanligtvis lycra. Det är det perfekta alternativet när du surfar i tropiskt vatten och inte vill ha en våtdräkt men ändå vill ha något som skyddar överkroppen från solen.


VARIANTER AV DRAGKEDJOR PÅ VÅTDRÄKT: VILKET ALTERNATIV PASSAR DIG?

woman-surfing-in-fuerteventura-wetsuit-lapoint-surf-camp

Nu när du vet vilken storlek och tjocklek din våtdräkt ska ha är det dags att fundera på vilken typ du vill ha. Det handlar om din personliga stil, preferens och hur mycket du vill spendera. Det finns olika sätt att stänga din våtdräkt och olika typer av våtdräkter. 

Här är de tre huvudtyperna av dragkedjor: 

  • Back-zip våtdräkter

  • Chest-zip våtdräkter

  • Dragkedjefria våtdräkter

BACK-ZIP VÅTDRÄKTER

back-zip-wetsuit-lapoint-surf-camp

Denna våtdräkt stängt över bröstet med en öppning vid halsen för att du ska kunna trä igenom huvudet. Detta skapar en tät och förseglad täckning vid halsen som skyddar mot att vatten tränger in. 


Fördelar och nackdelar: 

+ Bra alternativ för att hålla dig varm

+ Bekvämare än back-zip över överkroppen 

-  Kan vara lite svårare att ta på och av


CHEST-ZIP VÅTDRÄKTER

Chest-zip-wetsuit-woman-in-hoddevik-lapoint-surf-camp

Denna våtdräkt stängt över bröstet med en öppning vid halsen för att du ska kunna trä igenom huvudet. Detta skapar en tät och förseglad täckning vid halsen som skyddar mot att vatten tränger in. 


Fördelar och nackdelar: 

+ Bra alternativ för att hålla dig varm

+ Bekvämare än back-zip över överkroppen 

-  Kan vara lite svårare att ta på och av



DRAGKEDJEFRIA VÅTDRÄKTER

woman-paddling-fuerteventura-lapoint-surf-camp

En dragkedjefri våtdräkt har inte dragkedja alls. Detta är vanligast för våtdräkter som prioriterar rörelsefrihet framför värme; det är vanligtvis en egenskap för lättare våtdräkter. 


Fördelar och nackdelar: 

+ Stor rörlighet och komfort

+ Ingen risk för att dragkedjan går sönder 

- Vanligtvis tunnare än våtdräkter med dragkedja 

- Ofta dyrare än våtdräkter med dragkedja


VÅTDRÄKTSTILLBEHÖR

Om du surfar i kalla eller svala vatten kan det vara skönt att använda några tillbehör för att hålla dig varm. När vattnet är 15 grader eller kallare är dessa extra prylar praktiska: 


Våtdräktsskor: Skorna skyddar dina fötter och tår från det kalla vattnet och ger extra skydd på ojämna havsbottnar.


Våtdräktshandskar: Handskarna och vantarna är gjorda av neopren och finns i olika varianter, såsom femfingerhandskar för rörlighet och vantar som håller händerna extra varma.

SNABBGUIDE: BÄSTA TIPS OCH TRICKS

wetsuit-hoddevik-ervik-lapoint-surf-camp

Hur du tar på och av din våtdräkt

En våtdräkt ska sitta som en andra hud, men det kan göra den lite svår att ta på och av. Här är några tips för att göra det så enkelt som möjligt (och spara tid och kraft!).

  • Kolla om du har köpt en våtdräkt med dragkedja på bröstet eller på ryggen, och se till att ta på den åt rätt håll. Inget skriker “nybörjare” på stranden som en våtdräkt som sitter bak och fram. 

  • En irriterande upptäckt efter att du tagit på hela våtdräkten är att den är ut-och-in, vilket innebär att du måste börja om från början. 

  • När det är dags att ta av våtdräkten, dra av den genom att vända den ut-och-in från hals till fötter.

  • Sätt på handskarna sist och ta av dem först. 

  • Undvik att använda naglarna när du tar på och av våtdräkten för att undvika att skada sömmarna och neoprenen. 

  • Ha tålamod, du kan skada våtdräkten om du drar för hårt. 

  • Om du har på dig boots, se till att de är under våtdräkten. Annars kommer vattnet som kommer in i våtdräkten att rinna rakt ner i bootsen.

woman-putting-on-wetsuit-hoddevik-lapoint-surf-cmap

  1. Fötter: Börja med att dra våtdräkten över fötterna och anklarna. .

  2. Knän: Se till att knäskydden sitter rakt över knäna och att det inte finns några veck på benen eller bakom knäna. 

  3. Höfter: Dra försiktigt dräkten över höfterna så att den sitter tätt och bekvämt.

  4. Överkropp: Innan du sätter i armarna, kontrollera att det inte finns några veck eller extra tyg.

  5. Armar: Sätt i en arm i taget och se till att inte vrida tyget. Det ska inte finnas mycket utrymme mellan dräkten och dina armhålor, annars kan det begränsa din rörlighet när du paddlar.

  6. Slutkoll: Beroende på vilken typ av våtdräkt du använder, dra upp dragkedjan och justera så att allt sitter bekvämt och du är redo att ge dig ut i vågorna!

SÅ HÄR TVÄTTAR DU EN VÅTDRÄKT

När du har avslutat din surfsession och tagit av våtdräkten, skölj den med färskvatten för att få bor all sand och havsvatten, helst så snart som möjligt (tvätta både insidan och utsidan!). Våtdräkter bör tvättas för hand. Du kan använda speciella våtdräktsproduker, men en mild oparfymerad tvål fungerar också bra. 


SÅ HÄR TORKAR DU EN VÅTDRÄKT

Efter du har tvättat våtdräkten, häng den ut-och-in för att torka. Våtdräkter ska aldrig sättas i tvättmaskinen, i torktumlaren eller hängas på en stålgalge (det är inte bra för neoprenen i dräkten). 


VAD SKA DU HA UNDER VÅTDRÄKTEN?

Det är upp till dig! Vissa känner sig bekväma med att ha på sig boardshorts eller bikini under, medan andra föredrar att gå “au naturel” (om du inte bär en hyrd våtdräkt förstås). Valet är ditt!


SAMMANFATTNING

women-holding-surfboards-hoddevik-lapoint-surf-camps

Nu vet du allt du behöver för att köpa rätt våtdräkt för dig, men för att sammanfatta:

  1. Kolla vilken storlek du behöver

  2. Se vilken tjocklek som passar för temperaturen på vattnet du ska surfa i 

  3. Välj vilken typ av våtdräkt och dragkedja du föredrar

  4. När du är redo att hitta den rätta vådräkten för dig! 

  5. Lycka till med surfandet!